vrijdag 10 februari 2017

Een goede rijschool kiezen is voor veel mensen een hele opgave. Rijlessen nemen doe je vaak maar 1 keer in je leven, dus heel veel ervaring heb je niet. Ook is de markt van rijscholen ondoorzichtig. Alle rijscholen beloven je, dat je bij hun alleen “snel en goedkoop” je rijlessen kunt krijgen. Vaak is dat niet waar en daarnaast zijn “snel en goedkoop” niet de juiste criteria om een goede rijschool te kiezen. Wij zetten 9 tips op een rij, die je helpen om een goede rijschool te kiezen.

Wat een ander je ook zegt: het rijbewijs kost je om en nabij zo’n 2300 euro. Dat is gebaseerd op het gemiddelde aantal lessen (45) tegen de gemiddelde lesprijs (45 euro per uur). Tel daarbij de examenkosten op en je komt op dit bedrag uit. Al met al een flinke investering. Dus je wilt weten hoe je moet zoeken in deze ondoorzichtige markt. RijschoolVandaag.nl geeft je 9 tips om je te helpen bij het kiezen van een goede rijschool.

Tip 1: laat je niets wijs maken

Rijscholen beloven je alles. Ook dat je bij hun in 25 rijlessen het rijbewijs kan halen. Dat kan niet. Je hebt gemiddeld 45 rijlessen van een uur nodig om te kunnen slagen voor het rijexamen.

Tip 2: baseer je keuze niet op prijs

Veel rijscholen concurreren op prijs. Hier geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Een lage prijs betekent echter niet per definitie dat je goedkoper uit bent. Bij een lage prijs, tref je vaak een minder goede rijschool. Tref je een minder goede rijschool die meer lessen moet uittrekken om jouw niveau op peil te krijgen, dan ben je uiteindelijk toch duurder uit. Kwaliteit is dus minstens zo belangrijk.

Tip 3: kijk naar slagingspercentages

Om te controleren of een rijschool goed zijn werk doet, kun je kijken op rijschoolgegevens.nl. Dit is een website van het CBR waarop van iedere rijschool de resultaten worden gepubliceerd. Je kunt rijscholen zoeken op naam, op plaats of examenregio.

Tip 4: let op bij rijlespakketten en spoedcursussen

Bij veel rijscholen kun je naast losse lessen ook kiezen voor een lespakket, waarin een aantal rijlessen en het rij-examen (en eventueel ook theorie-examen) zijn inbegrepen. Vaak krijg je dan korting ten opzichte van losse lessen. Dat lijkt aantrekkelijk, maar er kleeft wel een risico aan. Als je ontevreden bent over je rijschool en wilt switchen, word je opgezadeld met een verliespost. Bij losse lessen ben je flexibeler. En als de rijschool failliet gaat, kun je naar je geld fluiten, tenzij je rijschool is aangesloten bij het Bovag Garantiefonds. Daarnaast is een rijopleiding maatwerk. Jij bent niet in te delen in een pakket.

Uit onderzoek is gebleken dat een versnelde rijopleiding niet goedkoper is. Ook zijn er net zoveel lessen nodig en lag het  slagingspercentage bij de verkorte rijopleiding lager.

Een spoedcursus is alleen sneller, dus als je je rijbewijs snel nodig hebt kun je kiezen voor een spoedcursus. Maar of dat echt verstandig is, hangt van jou af. Een spoedcursus is namelijk heel intensief. Je bent gemiddeld zo’n vier uur per dag aan het lessen. Je moet dus in staat zijn om je concentratie lang vast te houden en veel nieuwe informatie in korte tijd tot je te nemen. Niet iedereen is daar geschikt voor.

Tip 5: neem een proefles

Tijdens een proefles kun je veel vragen stellen. Vraag ook of de rijinstructeur na je proefles tijd neemt voor een gesprek samen met je ouders. Je kunt dan de volgende vragen stellen:

Is er vervanging voorhanden als je instructeur ziek wordt of een lesauto kapot is?
Hoe gestructureerd werkt de rijschool?
Wordt een goed lesprogramma gebruikt?
Krijg je een vaste rijinstructeur of kan er ook af en toe gewisseld worden?
Is er ruimte om meerdere keren per week te lessen?

Tip 6: kijk naar de lesmethode

Structuur tijdens je rijopleiding is belangrijk. Ga na of je rijinstructeur een instructiekaart invult. Op een instructiekaart houdt de instructeur de voortgang van de opleiding bij. Zo zie je precies hoe ver je gevorderd bent, waar de volgende les over gaat en waar extra aandacht voor nodig is.

Een goede rijopleiding is de Rijopleiding in Stappen (RIS). Deze lesmethode is ontwikkeld door het CBR. De voordelen van RIS zijn:

  • een fors grotere kans van slagen voor je rijexamen
  • hoge kwaliteit van je rijopleiding
  • stap voor stap aanpak, speciaal voor jou op maat gemaakt
  • inzicht in je vorderingen met behulp van de instructiekaart
  • betere voorbereiding op deelname aan het verkeer

Hier kun je een RIS-rijschool bij jou in de buurt vinden.

Tip 7: bespaar kosten

Ook op een goede rijopleiding kun je besparen. Kies een goede rijschool. Daardoor zul je minder rijlessen nodig hebben. Maar les ook twee keer per week. Dat is effectiever. Zorg ervoor dat je al bezig bent met de theorie voordat je je eerste rijles hebt. Rij ook veel mee met anderen en let op wat zij doen. Daar leer je van en zo werk je aan je verkeersinzicht.

En: rijles in een kleinere lesauto zoals een Corsa is vaak goedkoper dan rijles in de nieuwste Golf.

Tip 8: informeer bij vrienden, kennisen en familie

Leer van de ervaringen van anderen. Als je voor de zomervakantie een camping uitzoekt heb je al op Zoover gekeken of dat het leuk is daar. Informeer bij vrienden die nog bezig zijn met rijlessen en informeer bij kennissen die al rijlessen hebben gehad.

Tip 9: is je rijinstructeur bevoegd?

Je denkt natuurlijk dat iedereen in een lesauto les mag geven. Maar dat is niet het geval. Een rijinstructeur moet een geldig diploma hebben. Op deze site kun je zien of jouw rijinstructeur bevoegd is om les te geven.

Bron; RijschoolVandaag.nl