ADHD is volksziekte nummer één bij kinderen en ook het medicijngebruik om deze aandoening in te dammen, neemt de laatste jaren enorm toe. Toch is het volgens Richard Friedman, professor in de klinische psychiatrie, niet meer dan een karaktereigenschap. “ADHD is geen ziekte.”

Foto: Richard Friedman

Kinderen en volwassenen die kampen met ADHD hebben een traag beloningssysteem. Wat simpelweg betekent dat ze tijdens dagelijkse bezigheden te weinig van het stofje dopamine aanmaken, waardoor ze geen voldaan gevoel krijgen. “Eigenlijk zijn ze continu bezig om iets te vinden wat wel voldoening geeft. Wat resulteert in de welbekende onrustigheid”, schrijft Friedman.

“Als kinderen met ADHD iets niet interessant genoeg vinden, dan is de kans groot dat de concentratie ver te zoeken is. Komt er echter iets op hun pad waar ze wel voldoening van krijgen, dan kunnen ze zich beter concentreren dan een kind dat niet kampt met deze stoornis”, legt Friedman uit.


ADHD, medisch of aangepraat?

Voldoende uitdaging

De professor benadrukt dat mensen met ADHD niet ziek zijn. Het gaat slechts om andere karaktereigenschappen. Wel is het volgens hem van belang om iets met de afwijkende karaktertrekjes te doen. Is ADHD vastgesteld? “Zorg dan dat je voldoende uitdaging hebt in je leven. Mensen die dat doen, hebben veel minder last van concentratieproblemen”, legt Friedman uit.

“Dat is ook de reden dat veel meer kinderen aan ADHD lijden. In tegenstelling tot volwassenen zijn zij niet in staat om grote veranderingen aan te brengen in hun leven. Zij krijgen van alles opgelegd door bijvoorbeeld ouders en leraren”, vertelt de professor. Het probleem blijft hierdoor de kop op steken.


Ritalin slikken of van school af

Zorg voor uitdaging

De professor pleit voor meer begrip voor de kinderen. “Zorg naast de medicijnen voor extra maatregelen. Kinderen met ADHD hebben uitdaging nodig. Zorg voor kleine klasjes, praktische leerstof en uitdagende computerprogramma’s”, aldus Friedman.

Bron: De Telegraaf