Vorige week plaatste de redactie van RijschoolVandaag een artikel over het rijden op de snelweg tijdens een eerste rijles. De vraag was: moet je dit juist wel of niet doen? De reacties op deze, misschien wel moeilijke vraag, waren wisselend. Een kleine greep uit deze reacties en een reactie van een rijangst-expert.

 Ja, de snelweg op

Stephan Duisters is één van de rij-instructeurs die overtuigd is dat het goed is om tijdens de eerste rijles de snelweg op te gaan. “Ja zeker de eerste les de snelweg op. Zo kun je de leerling laten ervaren dat het niet eng is, en niks is om bang voor te zijn” zo zegt hij. Ook Theo den Breejen is het met Stephan eens. “Rustig begeleiden en met het verkeer mee laten rijden, dan kan het prima. Ga ze niet in laten halen en dergelijke. Je kan ook de snelweg als iets vreselijks maken door het maar lang genoeg uit te stellen. Die drempel wordt voor sommige leerlingen dan steeds hoger. Uiteraard moet je je leerling wel een beetje in kunnen schatten.”Nee, niet de snelweg opHoewel er een aantal voorstanders op het artikel reageerden waren de meeste reacties tegen het rijden op de snelweg tijdens een eerste rijles. “Niet de snelweg op. De leerling dient eerst de auto volledig onder controle te hebben”, zo zegt rij-instructeur Berry Buijtels. “Niet doen”, zegt ook rij-instructeur Mark Vaane. “Laat de leerling eerst maar eens een beetje gevoel met de auto krijgen. Misschien ook wel makkelijk dat ze weten hoe en wanneer ze hun spiegels moeten gebruiken, voordat ze de snelweg op gaan.” Er werden door een aantal rij-instructeurs zelfs de kreten ‘walgelijk’ en ‘belachelijk’ gebruikt.

Twijfels

Ook zijn er mensen die het per geval vinden verschillen. “Het heeft natuurlijk niet de voorkeur volgens orde, maar de een behandelt het wel en de ander niet. Het ligt ook aan het tijdstip, de omstandigheden, de leeftijd, etcetera”, aldus rij-instructeur Leendert Roos.

Rijangst-expert aan het woord

De reacties zijn wisselend. We vroegen daarom rijangst-expert Jan Hamelink om zijn mening. “Ik vind dat het in principe wel moet kunnen, maar bereid je leerling goed voor. Je moet niet onverwachts de snelweg op gaan. Daar schrikt een leerling van en dat is natuurlijk nooit goed. Maar als je van te voren uitlegt wat je gaat doen, wat een leerling kan verwachten en daarbij ook uitlegt waarom je dat gaat doen, moet het naar mijns inziens kunnen.”

Hamelink geeft ook aan dat er niet veel kan gebeuren als je een leerling maar goed instrueert. “Wij rij-instructeurs nemen alles over. Als de leerling maar stuurt en gas geeft. Ik vind het persoonlijk erg ver gezocht dat er zware ongelukken zouden kunnen gebeuren. Je moet gewoon goed uitleg geven en een leerling daarmee op zijn gemak stellen. Het kan vaak zo’n drempel worden ‘die snelweg’ en dat is nergens voor nodig.”

Hamelink: “85 procent van de rijangsten ontstaat door onvoldoende routine en ervaring. Het juist uitstellen van ‘enge’ dingen kan daar me te maken hebben, wat mij betreft moet er -mits er goed en duidelijk wordt uitgelegd- gewoon op de snelweg gereden kunnen worden tijdens een eerste rijles. Kijk hierbij wel naar het individu…”

Bron: Rijschoolvandaag.nl  vrijdag, 15 mei 2015