Faalangst is de angst om te kort te schieten of niet aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen te kunnen voldoen.

POSITIEF OF NEGATIEF?

Faalangst kan ook een positieve uitwerking hebben. Bij positieve faalangst helpt de daarbij optredende spanningstoestand om beter te concentreren en functioneren dan onder normale omstandigheden. De nervositeit of stress geeft een extra prikkel,  waardoor je beter presteert.

Negatieve faalangst geeft overmatige,  extreme prikkels, speciaal in situaties waarin je beoordeeld wordt op een prestatie zoals het rij-examen. Je voelt de druk van het praktijkexamen als het zwaard van Domacles boven je hoofd hangen. Je bent bang om deze  voor jou loodzware prestatie niet tot een goed einde te kunnen brengen.  De lichamelijke en geestelijke toestand gaat dan een hoofdrol spelen: transpireren,  beven, hartkloppingen, zorgen maken en negatieve gedachten.

Het gevolg is dat je niet meer in staat bent om te presteren. Bij deze vorm van onrealistische faalangst is er sprake van een overmatige bezorgdheid of angst, die niet in verhouding staat tot de werkelijke kans op falen.

In onze prestatiegerichte maatschappij groeit het aantal mensen met faalangst. Er wordt immers steeds meer van je verwacht en verlangt. Veel mensen zijn bang dat ze niet aan dit verwachtingspatroon kunnen voldoen.

Jan Hamelink is naast Faalangstinstructeur ook RijangstSpecialist voor rijbewijsbezitters.

Je kunt bij ons terecht voor reguliere en faalangst rijlessen.

Zie je op tegen autorijden en/of het rij-examen, dan ben je bij ons aan het goede adres.

Wij geven  je graag een vrijblijvend en deskundig advies, gebaseerd op je persoonlijke behoeften en wensen. Neem voor professionele hulp contact  met ons op.