maandag 22 mei 2017

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt ruim twaalf procent weleens te appen tijdens het rijden, onder de automobilisten tussen 18 en 35 is dit een kwart. Ondanks dat zij zich bewust zijn van de gevaren. Mannen grijpen tijdens het rijden vaker naar hun telefoon dan vrouwen.

 “Bellen en appen achter het stuur is zonder meer heel gevaarlijk’’, waarschuwt onderzoeker Willem Vlakveld van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in het Algemeen Dagblad. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt de kans op een ongeval zes keer toe te nemen als je onder het rijden appt. Bij het intoetsen van een telefoonnummer wordt dit zelfs twaalf keer zo groot, meldde SWOV eerder.

Handsfree bellen

Uit het onderzoek blijkt verder dat 38 procent van de automobilisten zegt wel eens handsfree te bellen. Daartegenover geeft ook 11 procent toe soms met de telefoon in de hand te bellen. Negen op de tien ondervraagde automobilisten geeft aan niet-handsfree bellen achter het stuur gevaarlijk te vinden. Wat daarbij opvalt is dat vier op de tien automobilisten aangeeft het ook onveilig te vinden om handsfree te bellen, terwijl dat dit wettelijk gewoon is toegestaan.

Campagne

Om het mobiele gebruik tijdens het rijden tegen te gaan heeft het ministerie van Infrastructuur en milieu de campagne ‘Onderweg ben ik Offline’ ontwikkeld. Ook overlegt de minister met telecombedrijven naar mogelijkheden voor een app die de berichtenfunctie onderweg blokkeert.

ANWB

Volgens de ANWB moet het geldende verbod op handheld bellen achter het stuur intensief worden gehandhaafd. De organisatie roept alle weggebruikers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en überhaupt geen sociale media te gebruiken bij deelname aan het verkeer, ook niet als je voor een stoplicht staat. “Als je één seconde op je telefoon kijkt, zie je vijftien meter lang niets op de weg”, aldus de ANWB.

Bron: Rijschoolvandaag.nl