De bronafbeelding bekijken

Wat zijn de gevolgen als je rijles hebt gegeven aan een persoon die later besmet blijkt met het coronavirus? Rijlessen vallen onder nauw contact, je bent langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar. En dus: twee weken in (thuis)quarantaine. Het maakt niet uit of er tijdens de les voorzorgsmaatregelen zijn genomen zoals het dragen van een mondkapje. Vooralsnog is in quarantaine gaan niet verplicht, wel geldt een ‘dringend advies’.

De definitie van nauw contact in een coronacontext is dat je langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar bent geweest. Een rijles geldt als nauw contact. Wanneer er sprake is van een besmetting met het coronavirus, dan gaat de besmette persoon in isolatie. De GGD neemt vervolgens in het bron- en contactonderzoek contact op met de nauwe contacten. Zij krijgen het dringende advies om veertien dagen in quarantaine te gaan en af te wachten of zij ook besmet zijn geraakt.

Vanwege privacyredenen krijg je niet zomaar de naam door van degene die besmet is, die persoon moet zelf aangeven of hun naam mag worden gebruikt.

Mondkapje

Als je er zeker van bent dat het om iemand gaat bij wie je in de lesauto hebt gezeten, dan maakt het voor het quarantaine-advies niet uit of er voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van mondkapjes zijn genomen. Een woordvoerster van de RIVM legt uit dat dat is omdat de kwaliteit van mondkapjes sterk wisselt. Ook de GGD bevestigt dit. “Goede hygiënemaatregelen helpen zeker, maar zorgen er niet voor dat quarantaine-advies wordt aangepast”, aldus een woordvoerster van GGD Rotterdam-Rijnmond.

De boodschap blijft: twee weken binnen blijven en dus ook twee weken niet lessen.

Verplichting

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde deze week aan quarantaine verplicht te willen stellen op straffe van een boete. Op dat plan is hij teruggekomen, eerst wil hij nog advies inwinnen bij het Outbreak Management Team over de noodzaak van de maatregel. Over ‘enkele weken’ wordt het onderwerp van verplichte quarantaine opnieuw besproken in de Tweede Kamer.

Vanwege de incubatietijd van het coronavirus worden veertien dagen quarantaine aangehouden. Mogelijk wordt die periode binnenkort verkort, omdat in de meeste gevallen met tien dagen al duidelijk is of besmetting heeft plaatsgevonden.

Bron: rijschoolpro.nl