maandag 15 juni 2020

zichtveld systeem

Het CBR heeft afgelopen vrijdag bekend gemaakt dat zichtveldverbeterende systemen zijn toegestaan in rijexamens. Vanaf 1 juli mogen examinatoren en instructeurs de spiegels vervangen. De verandering geldt voor de opleiding en het praktijkexamen voor de auto, vrachtauto, bus en aanhangwagen.

Camera

Zichtveldverbeterende systemen zijn digitale installaties die, wat het woord al zegt, het zichtveld in de auto verbeteren en verbreden. Dit bijvoorbeeld door een camera die het beeld aan de zijkant van het voertuig projecteert op een scherm in de deur of in een aparte monitor. Voor kandidaten was het al langer toegestaan om hiervan gebruik te maken tijdens het examen. Voor instructeurs en examinatoren was het hierbij verplicht om extra opzetspiegels te gebruiken.

Deze verplichting vervalt nu vanaf 1 juli aanstaande. Het Reglement rijbewijzen wordt vanaf dan hierop aangepast. Het is hierbij wel van belang dat het zicht voor de examinator voldoende is om het examen af te kunnen nemen. Als dat niet het geval is, kan een extra spiegel of spiegels worden gevraagd voor de examinator.

Effect beoordeling

Het gebruik van deze systemen door de kandidaat of de examinator heeft overigens geen effect op de beoordeling tijdens het examen. Kandidaten die het examen in een voertuig met een zichtveldverbeterend systeem afleggen moeten net zoals bij het gebruik van spiegels, het juiste kijkgedrag laten zien zoals omschreven in de rijprocedures, schrijft het CBR.