Rijangst-coaching  is bedoeld voor rijbewijsbezitters met rijangst en/of snelwegangst voor Rotterdam en Hoeksche Waard.

Daarnaast coached Bel-Hamel mensen met faalangst rondom het leren autorijden en/of rijexamen. Wanneer u langere tijd niet gereden heeft, kunt u bij ons terecht voor een opfriscursus.rijangst en/of rijexamenvrees.

Jan Hamelink is sinds 1987 rijinstructeur. Na 13 jaar besloot hij dat het de hoogste tijd was mensen specifieker te gaan helpen.

Jan Hamelink heeft in  2005 het certificaat ‘Faalangstinstructeur’ behaald. Daarnaast heeft hij de opleiding voor ‘RijangstSpecialist’ gevolgd.

Rijangst komt in alle gradaties voor bij bijna 1 miljoen Nederlanders. In de huidige tijd waarin mobiliteit belangrijk is en mensen vaak afhankelijk zijn van eigen vervoer is de angst voor autorijden een serieus probleem.

Rijangst kan ontstaan na een incident of psychische problemen maar in de meeste gevallen is de onzekerheid een geleidelijk gevolg van onvoldoende ervaring op de weg. Wie rijangst heeft mist overzicht van het verkeer en krijgt het gevoel de controle over zowel de auto als zichzelf te verliezen.

Cijfers
In Nederland hebben bijna zeven miljoen mensen een rijbewijs. Daarvan zit de helft wel eens nerveus of angstig achter het stuur (Kerncijfers Personen Vervoer 2004). Dit betekent dat ze vooral in bepaalde situaties te kampen hebben met onzekerheid en de bijkomende nervositeit.

Ongeveer een miljoen mensen heeft echt rijangst in de ware zin van het woord en een half miljoen Nederlanders vermijdt het autorijden. Van de rijangstigen behoort 95% tot het vrouwelijk geslacht. Bijna acht procent van de vrouwen met rijbewijs rijdt nooit. Rijangst kan ontstaan na een incident of psychische problemen

Oorzaken
Een gebrek aan rijervaring en routine leidt bij veel mensen uiteindelijk tot rijangst. Wanneer men tegen autorijden opziet, stelt men het steeds langer uit, totdat er uiteindelijk volledig de brui aan gegeven wordt. De berg wordt immers steeds hoger en hoger.

Angst
Angst is normaal. Het is een emotie die met de waarneming van gevaar te maken heeft. Zodra er gevaar dreigt, voelen de meeste mensen zich angstig. Iedereen uit angst op zijn eigen wijze. Wat de een als angst ervaart, vindt de ander juist een uitdagende situatie.  Een angstreactie op een werkelijk bedreigende situatie wordt reële angst genoemd. Reële angst heeft een beschermende functie met als gedragsimpuls: vluchten, vechten of bevriezen.

Angststoornis
Wanneer de angst niet meer in verhouding staat tot het werkelijke gevaar, kan men spreken van angstklachten of van een angststoornis, gekenmerkt door terugkerende periodes van intense angst. Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking lijdt aan een angststoornis, de meest voorkomende psychiatrische aandoening.

Paniek
Paniek is een begrensde periode van intense angst, waarbij diverse symptomen plotseling ontstaan en binnen tien minuten een maximum bereiken.

Veel voorkomende symptomen bij paniek zijn:

  • hartkloppingen
  • transpireren
  • trillen of beven
  • opvliegers of koude rillingen
  • ademnood of verstikkingpijn op de borst
  • misselijkheid of buikklachten
  • duizeligheid of flauwte
  • angst om zelfbeheersing te verliezen

Vaak is men bang voor een nieuwe aanval. Deze ‘angst voor de angst’ is kenmerkend voor mensen met een paniekstoornis. In veel gevallen gaat een paniekstoornis gepaard met agorafobie (pleinvrees). Deze mensen zijn angstig in situaties waarin ze niet weg kunnen of waar ze geen hulp zouden kunnen krijgen wanneer een paniekaanval zich aandient. Ze durven niet alleen buitenshuis te gaan of zich midden in een massa mensen te bevinden. Vaak reist deze groep niet met openbaar vervoer. Voor meer info zie: http://www.rijangst.nl/

Wij geven  je graag een vrijblijvend en deskundig advies, gebaseerd op je persoonlijke behoeften en wensen. Neem voor professionele hulp contact  met ons op.