Kan ik iemand met een lichamelijke of  verstandelijke beperking laten rijden? Ja, dat lukt mij, maar het verschilt per persoon. Ik kan in ieder geval wel aan jou of je begeleider voorstellen om een introductieles te proberen. Na afloop kan ik je dan vertellen of het halen van het rijbewijs haalbaar is. Is dat het geval dan schets ik een plan.

Als instructeur heb je veel aandacht en geduld nodig om je te leren rijden met een licht verstandelijke beperking. Daarbij moet je het ook duidelijk kunnen uitleggen. De lesstof hak ik daarom in stukjes op. Ik houd er rekening mee dat mijn uitleg zo veel mogelijk aansluit op jouw niveau en belevingswereld.

Hamelink 008

Schakelen of automaat?

Blijkt rijden in een schakelauto toch een erg grote hindernis te zijn dan bespreken we of  lessen in de automaat misschien een oplossng is.

De bediening hiervan is een stuk makkelijker. Je hebt meestal minder lessen nodig, omdat je de auto sneller onder controle hebt en daardoor krijg je sneller aandacht voor het verkeer.

Automaat rijden is ook de toekomst omdat de fossiele brandstofen zullen gaan verdwijnen. Auto’s zullen elektrisch gaan rijden, op waterstof of op bio-brandstof. Deze auto’s worden alleen in (half)automaat versie gemaakt. Met het oog op de toekomst is in de automaat  lessen wellicht de beste optie!

Als je examen doet in een automaat krijg je een beperkt rijbewijs, waarmee je uitsluitend in een automaat mag rijden. Om te mogen schakelen moet je opnieuw rij-examen doen.

Aangepaste lesauto

Ben je rechtszijdig verlamt of heb je uitval van rechter ledematen? Mijn aangepaste Hyundai Ionic automaat maakt het mogelijk om met de linkervoet gas te geven. In deze auto is het gaspedaal links gemonteerd naast het rempedaal. Het normale gaspedaal is daarbij uitgeschakeld. In deze opstelling leer je vertrouwen te krijgen om met de linkervoet  het gas- en rempedaal te bedienen. Als het nodig is kan ik je ook linkshandig leren sturen.

Mensen zoals iedereen

Ik heb extra certificaten op gebied van rijlessen aan toekomstige automobilisten met een beperking. Daartoe voelde ik mij geroepen, omdat ik al meerdere malen zonder dat certificaat deze doelgroep heb opgeleid.  Mensen met een beperking zijn zoals iedereen, maar juist deze groep is heel onzeker en heeft goede begeleiding nodig. Ik vind het daarom een uitdaging om deze groep te helpen.

Rijlessen met een beperking lukt angela-bloemsaat-fotografie-jan-hamelink-36

Vanuit mijn ervaring en expertise zeg ik: je zou niet de eerste zijn die met hard werken wel leert autorijden ondanks jouw beperking. In de praktijk zie ik dat het je echt kan lukken, als je je verkeerstaken serieus neemt. Ik leer je zelfstandig je beslissingen te nemen. Heb je veel moeite met het toepassen van de voorrangsregels? Wij blijven oefenen. Door veel de kijktechniek te trainen leer jij om belangrijke zaken op tijd te herkennen.

Theorie met wil en doorzettingsvermogen

Als je iets heel graag wilt, dan is dat je sleutel tot succes. Wil jij je rijbewijs halen dan zal (eventueel met individuele begeleiding) ook de theorie gehaald moeten worden Bij Het Verkeers Theorie Centrum heb ik al vele jaren een fijn contactpersoon, Wim in’t Veld, die graag bij je thuis komt om je te helpen de theorie te leren. Hij geeft je op jouw niveau en tempo les.  Je kan ook een keer per maand klassikaal theorieles krijgen van Wim in Dordrecht.

Door er hard voor te knokken kunnen we samen tot een goed resultaat komen. Ik zou het moedig vinden als je het met mij wil proberen.