Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat mensen met autisme een verhoogd risico in het verkeer vormen. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. En dat terwijl deze groep nu in het rijbewijstraject een medische keuring doet en een rijtest aflegt. Naar verwachting doen dit jaar 7.000 mensen met de diagnose autisme een rijtest bij het CBR.

Het beleid wat nu aangehouden wordt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en wat het CBR uitvoerd, is gebaseerd op een advies uit 2013 van de Gezondheidsraad. De raad wees bij het advies onder andere naar een onderzoek uit 2005 van de Europese onderzoeksgroep Immortal. Dat onderzoek concludeerde dat mensen met een psychische stoornis een verhoogd risico van zo’n 70 procent hebben om bij een verkeersongeval betrokken te zijn. Nu zegt de betrokken onderzoeker echter dat het niet mogelijk is ‘om op basis van dit onderzoek iets te zeggen over autisme en verkeersveiligheid’. De Gezondheidsraad baseert zich ook op andere onderzoeken, maar zegt zelf dat daar weinig relevante conclusies uit te trekken zijn, bleek in de uitzending.

Geen toegevoegde waarde

Wouter Staal, Hoogleraar autisme van de Universiteit Leiden, zette voor Reporter Radio alle onderzoeken op het gebied van autisme en verkeersveiligheid op een rijtje. Zijn conclusie: een keuring voor mensen met autisme is niet van toegevoegde waarde. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat mensen met autisme daadwerkelijk een gevaar op de weg vormen.

In september liet minister Van Nieuwenhuizen weten te laten onderzoeken of de rijtest en keuring voor mensen met autisme niet anders kan. Medio 2020 moet duidelijk zijn of de regelgeving wordt aangepast. Onderzocht wordt of het mogelijk is over te gaan op een meer risicogeoriënteerde aanpak. In dit proces wordt de huidige lijst van aandoeningen, waaronder autisme, tegen het licht gehouden.

Bron: rijschoolpro.nl