Slachtoffers van ernstige ongelukken moeten in een vroeg stadium worden gescreend op psychische klachten. Daarvoor pleiten traumaspecialisten van drie academische ziekenhuizen in een rapport dat is gepubliceerd door VeiligheidNL. De Volkskrant heeft het online gezet .

Uit recent onderzoek blijkt dat een op de zes slachtoffers van een ernstig verkeers- of ander ongeluk binnen een jaar een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) ontwikkelt. Ze hebben bijvoorbeeld last van slaapstoornissen of zijn extra prikkelbaar.

Een van de oorzaken is volgens de onderzoekers het gebrek aan aandacht in ziekenhuizen voor de psychische gevolgen van ongelukken. De nadruk zou vooral liggen op herstel van fysiek letsel.

Besparing

De opstellers van het rapport (pdf) spreken van een groot volksgezondheidsprobleem. Screening op psychische klachten bij de spoedeisende hulp levert volgens hen een besparing van miljoenen euro’s aan zorgkosten op.

De wetenschappers willen de komende jaren onderzoeken welke screeningsmethode moet worden gebruikt om psychische klachten bij slachtoffers zo veel mogelijk te voorkomen.

Snelle begeleiding helpt

In Nederland wordt steeds meer aandacht besteed aan rijangst. Zo zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van verkeersslachtoffers. Een van de bekendste bureaus is A&R Verkeersbegeleidingen. Daar weten ze dat snel ingrijpen helpt. “Hoe eerder dat je bij het slachtoffer bent, hoe kleiner de kans op psychische klachten. Vaak worden die klachten in het begin ontkend of genegeerd. Maar vroeg of laat uit het zich toch. Met alle negatieve gevolgen van dien,” zo valt te lezen op de website.